Welkom op de website van MS4 Research Institute

_________

  

Laatste nieuws

----------

Nieuws


Terug naar overzicht

01-04-2019

Publicatie van PRIMS en POPARTMUS studies - Geen verband tussen plaatselijke verdoving tijdens bevalling en terugval na bevalling

In april 2019 verscheen het artikel Neuraxial analgesia is not associated with an increased risk of post-partum relapses in MS in het tijdschrift Multiple Sclerosis Journal, van de hand van C. Lavie, uit Lyon, en tientallen coauteurs (Mult Scler. 2019 Apr;25(4):591-600).
Bij MS blijft plaatselijke verdoving tijdens een bevalling controversieel. De angst bestaat dat het verdovingsmiddel schade toebrengt aan gedemyeliniseerde zenuwvezels of dat er een mogelijk verband is met het optreden van een terugval na de bevalling.
In het kader van de Pregnancy in Multiple Sclerosis (PRIMS) en Prevention of Post-Partum Relapses with Progestin and Estradiol in Multiple Sclerosis (POPARTMUS) studies werden gegevens geanalyseerd die waren verkregen tijdens zwangerschap en 3 maanden na de bevalling, met name bij vrouwen die tijdens zwangerschap een terugval hadden doorgemaakt. Het ging om data die waren verkregen tussen 1992 en 1995 (PRISMS, 215 patiënten) en tussen 2005 en 2012 (POPARTMUS, 174 patiënten). Er bleek geen verband tussen plaatselijke verdoving en een terugval na de bevalling (odds ratio [OR] 1.08, p = 0.78). Een bijkomende bevinding was dat vrouwen die tijdens de zwangerschap een terugval hadden gehad, een grotere kans hadden op een terugval in de eerste 3 maanden na de bevalling (OR 1.83, p = 0.78).
De bevindingen wijzen er op dat een plaatselijke verdoving tijdens de bevalling het risico op een terugval in de eerste 3 maanden na de bevalling niet verhoogt.

Directe link naar abstract van het artikel

Dr. Jongen heeft – samen met Dr. Frequin en Prof. Hommes – destijds in het Radboud UMC Nijmegen deelgenomen aan de PRISMS studie.Terug naar overzicht 


Opbellen
E-mail
Info